Grönsaker

Morrarö odlingar och nöjen

Aktiviteter för alla åldrar i Mälardalen

Grönkålspesto

 

Ingredienser

 

1-3 vitlöksklyftor beroende på styrka

1 dl solrosfrön (rostade)

4 dl grovt hackad grönkål

ev lite färsk basilika för smakens skull

3 dl riven ost (lagrad)

1-2 dl rapsolja

Salt

Gärna en pressad citron

 

Gör så här: Grovhacka vitlöken och mixa tillsammans med grönkål och olja till lagom konsistens. Tillsätt pressad citron, solrosfrön och osten och mixa ytterligare. Smaka av med salt och ytterligare citron vid behov.

 

 

 

Squashkaka

 

En underbart god saftig mjuk kaka. Räcker till 12 bitar. Går att frysa in.

 

Ingredienser:.

2.5 dl vetemjöl

 

2.5 dl socker

 

0.5 tsk bakpulver

 

0.5 tsk salt

 

0.5 tsk bikarbonat

 

2 dl hackade nötter/mandel/solrosfrö

 

1 tsk kanel

 

1.25 dl rapsolja

 

3 dl riven oskalad squash(zuchini)

 

2 st ägg

 

 

Gör så här:

1. Sätt på ugnen på 175 graders värme. Riv den sköljda oskalade squashen. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Olja, ägg och squash röres ner i mjölblandningen. Smörj en rund kakform(ca 22-25 cm). Bröa med skorpmjöl eller kokosflingor. Har du en silikonform kan du utesluta skorpmjöl/kokosflingor. Häll squashsmeten i formen. Grädda 40-50 minuter. Känn med en sticka, om den är genombakad. Ev. får du lägga aluminiumfolie över kakan de sista minuterna, så att den inte vidbränns.

 

 

 

 

 

 

 

.